Verslagen

Verslagen van wedstrijden

30

jun 2017

Wereldhavendagen Rotterdam 2014

Posted by / in Verslagen / No comments yet

Maasrace-2014.

Zaterdag 6 september waren de jaarlijkse Wereldhavendagen in Rotterdam. Een vast onderdeel van die dag is een sloeproeiwedstrijd. Bij de start liggen de sloepen dan over de volle breedte van de Maas bij de Erasmusbrug en worden allemaal tegelijk weggeschoten richting de Brienenoord. Daar is het keerpunt en wordt er overgestoken naar de andere oever en daar teruggeroeid richting de Erasmusbrug.

Dit jaar was de afstand over de grond ongeveer 10.4 km. “Over de grond”, want door de stroom en de verschillende roeisnelheid van iedere sloep is de afgelegde weg over het water van iedere sloep verschillend. Dit wordt allemaal meeberekend in de uitslag.
Dit jaar deden alle drie de Ferox sloepen mee. Omdat er maar twee trailers zijn (voor de Thussen Uit een en voor de Azorean High een) is de derde sloep, de Bacchus, al een dag eerder gebracht, varend over het water met een buitenboordmotor (40 km).

Zowel in de Bacchus als in de Thussen Uit roeit een mixteam van dames en heren. Omdat er dus ook heren in roeien, worden ze in de uitslag toch berekend in het herenklassement. In de Azorean High roeit een volledig mannenteam.

Bij de start is het altijd dringen voor een goede startplek, zeker voor de ploegen die denken hoog te kunnen scoren in de uitslag. De Azorean High is er daar een van. Na de start ontploffen direct alle opgekropte zenuwen en door de adrenalinestoot wordt er doorgaans direct in het “rood” geroeid. Dat trekt bij zodra er een paar minuten geroeid zijn. De Azorean High is door zijn vorm, lengte en gewicht intrinsiek een van de snelste sloepen in Nederland, zeker als er met 10 man wordt geroeid.

Ook dit maal lukte het de ploeg snel afstand te nemen en de voorsprong op de andere sloepen continu te vergroten. Op de heenweg (stroom mee) werd er gevlogen (13 a 14 km per uur ten op zichte van de grond). Op de terugweg (stroom tegen) uiteraard niet (8 km per uur). Het lukte de Azorean High om net binnen het uur te finishen. De eerst volgende sloep kwam zo’n 7 a 8 minuten later binnen. Dat zegt allemaal niets, want pas na de uitslagberekening, waarin de prestatie van iedere sloep wordt berekend met behulp van het handicapsysteem, is bekend wie de echte winnaars zijn.

Tot die tijd zitten alle ploegen te wachten en te praten met elkaar. Ferox had dit jaar een heel groot gedeelte van het terras bezet van het schitterende STC-gebouw met direct uitzicht op de Maas. Het leek wel een dagje uit van Ferox en eigenlijk was het dat ook.

Rond de klok van vijf uur werd de uitslag bekend gemaakt. Er deden zo’n 50 sloepen mee aan de Maasrace. Het bleek dat de Azorean High op handicap nipt eerste was geworden. De tweede sloep in de uitslag, de Anthony van Hoboken van de STC, had 15 seconden sneller moeten roeien om te winnen, de derde sloep in de uitslag 47 seconden. De Bacchus is als 23e geëindigd en de Thussen Uit als 37e. Hele knappe prestaties, vooral ook omdat beiden als mixteam een aantal volledig uit heren bestaande teams achter zich hebben gelaten.

Na een aantal jaren als tweede of derde te zijn geëindigd in Rotterdam, was de Azorean High dit jaar eindelijk weer eens eerste in Rotterdam. De eerlijkheid gebiedt wel om te zeggen dat veel gerenommeerde ploegen dit jaar niet aanwezig waren bij de Maasrace, maar daar staat tegenover dat de ploeg toch ook de handicap had van een “pensionada-passagier” als roeier. Al met al een leuke dag voor alle Ferox-ploegen. Nog voor de prijsuitreiking was de Bacchus overigens al weer varend vertrokken om voor het donker weer terug in Katwijk te kunnen zijn.

Please select the social network you want to share this page with:

We like you too :)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec tincidunt dapibus dui, necimas condimentum ante auctor vitae. Praesent id magna eget libero consequat mollis.

SIMILAR POSTS
No comments yet

Enter the Discussion and post your Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.