Verslagen

Verslagen van wedstrijden

29

jun 2017

Wedstrijd op de Kaag 2016

Posted by / in Verslagen / No comments yet

Thuis op de Kaag.

Zaterdag 11 juni was de jaarlijkse thuiswedstrijd van Ferox. Het Kaagwater is voor de Ferox-ploegen onderdeel van hun trainingsdomein en is al honderden keren door de Katwijkse roeiers bevaren. Er is precies bekend waar het ondiep is, waar goed geroeid kan worden en waar de moeilijk roeibare stukken zitten. Voor andere watersporters is ook direct duidelijk dat de Katwijkers hier thuis horen omdat ze hier talloze reukvlaggetjes hebben geplaatst zoals het goede domeinbeschermers betaamd.

Dit jaar deden er twee Ferox-ploegen mee. De 10-koppige mixploeg in de Thussen Uit, ditmaal met zes roeisters en vier roeiers, en de heren in de Azorean High met tien roeiers. Een thuiswedstrijd en dat heeft zeker voordelen. In de eerste plaats hoeft er niet door iedereen vroeg te worden opgestaan en in de tweede plaats hoeft de boot niet op de trailer. De start en finish van de Kaagrace zijn altijd bij de starttoren bij de Kaagsociëteit. Om de Ferox-sloepen daar te krijgen worden ze meestal over het water daar naartoe gesleept, ook dit jaar weer.

Ondanks de weersvoorspellingen viel het weer ’s morgens tegen. Wel een heerlijke temperatuur en geen wind, maar het was wel “zeikerig”. Niet heel erg, maar toch. Wim van Beelen sr was ’s morgens sleepkapitein. Met zijn jacht sleepte hij de Thussen Uit en Azorean naar de Kaag. In beide sloepen zaten een aantal roeiers om te sturen, te manoeuvreren en gewoon voor de gezelligheid. Ook voor de inwendige mens was goed gezorgd. Op de heenweg koffie en vooral in “brandstof” voor na de wedstrijd was in ruime mate voorzien.

Begon de heenreis een beetje druilerig, gedurende het vaartochtje van een klein uurtje naar de start kwam er een slap waterig zonnetje tevoorschijn en werd het ook droog en erg aangenaam weer. Op het moment dat de sleep arriveerde, startten de 33 damesploegen voor hun ochtendrace. Goed getimed, want dat betekende dat er voldoende plaats was om de Ferox-sloepen af te meren.

Daarna was het koffie en/of theedrinken, wachten op de andere ploeggenoten en praten met bekenden van andere ploegen. De herenstart was om twee uur ’s middags. De Azorean High zat in de eerste start, de Thussen Uit in de laatste. In totaal deden er zo’n 50 herenploegen mee aan deze voor het Nederlandse Sloeproeikampioenschap genomineerde wedstrijd. Intussen was het echt drukkend warm geworden om niet te zeggen benauwd. Voldoende koelvloeistof meenemen was daarom het credo.

De Azorean High had de meest gunstige startpositie op de startlijn gekozen en lag klaar om weggeschoten te worden. De Gouteyk met roeiers van de Zeevaartschool Willem Barentsz op Terschelling, de afgelopen twee jaar een van de allerbeste ploegen, had positie gekozen niet naast, maar achter de Azorean High. Wellicht in de hoop om in de slipstream van de snelle Azorean High mee te kunnen liften. Na het startschot spurtten de eerste 10 sloepen weg. De Azorean High wist als snelste te vertrekken met in zijn kielzog inderdaad de Gouteyk. Er zat maar een klein gaatje van een meter of 20 tussen beide sloepen en het lukte de Azorean High maar heel moeilijk om dat gaatje groter te krijgen. Weer zo’n 20 meter daarachter lag de Orkaan.

Na een kilometer werd de afstand eindelijk wat groter en bij Jachtbouwer Van Lent was het verschil opgelopen tot een minuut. Wellicht hebben de roeiers van De Gouteyk, in een poging aan te klampen bij de Azorean High, zichzelf met deze start over de kop geroeid, want nu werden ze achterhaald door de Orkaan en gingen zelf fungeren als haas. De Orkaan mag ze daarvoor wel dankbaar zijn, want nu werden ze daardoor meegezogen naar een snelle tijd. Dat heeft ze zeker geen windeieren gelegd, maar hun kans op winst aanzienlijk vergroot. Intussen vergrootte de Azorean High zijn voorsprong steeds meer, tot zo’n 3 minuten halverwege de race. Het was maar goed dat er genoeg koelvloeistof was meegenomen, want het was alweer drukkend warm en drinken een must, wilde men niet helemaal uitdrogen en instorten.

Zo goed mogelijk hard doorroeiend werd op weg gegaan naar de finish. De ploeg weet feilloos wanneer de finish nakend is, omdat die altijd wordt aangekondigd door “geluidjes” en aanmoedigingskreetjes uit de boeg. Op de finish, die kwam na 1 uur 34 minuten en 46 seconden, was de voorsprong op de tweede finishende sloep, de Gouteyk opgelopen tot een kleine zes minuten. Zes seconden later kwam de Orkaan over de meet.

De Thussen Uit had de pech dat ze in de laatste start zat. Dat betekende als snelle sloep de langzamere sloepen die voor ze gestart waren, inhalen. Op de open stukken is dat geen enkel probleem, maar op de smalle stukken wel. Daar is het zo smal dat er maar één sloep tegelijk door kan (Boerenbuurt). Als je daar op een andere sloep inloopt, dan kun je die pas inhalen als je op breder water komt. Tijdverlies en plaatsverlies dus. De Thussen Uit finishte na 1 uur 49 minuten en 52 seconden. Een hele knappe tijd.

 

Na de sloepen op een mooi plekje te hebben afgemeerd, werd er door beide Ferox-ploegen zittend in het zonnetje genoten van het intussen schitterend geworden weer. Dat de meegenomen brandstof daarbij goed van pas kwam, was te voorzien geweest. Het vochttekort werd meer dan voldoende aangevuld (zeg maar gerust “overcompensatie”) en intussen werd er ook meegezongen, meegedeind en gedanst met de klassiekers van de optredende ras-Leidsche groep Barry Badpak. Ze waren speciaal uitgenodigd om de jarige Wendy toe te zingen.

Rond half zeven volgde de prijsuitreiking. Voor de Azorean High een beetje tegenvallend resultaat met een elfde plaats. Het wattage was wel goed 91 Watt. Winnaar was inderdaad de Orkaan geworden met een wattage van 122 Watt en een ruime voorsprong op nummer twee, de Grutte Bear (116 Watt). In hun eigen klasse was de Thussen Uit 12e geworden met een Wattage van 53 Watt. Daarmee eindigden ze als mixteam toch nog voor 4 herenploegen.

De terugreis was vanwege het weer een regelrechte pleziertocht. Bij Ferox wordt iedere gelegenheid aangegrepen om mensen op te leiden tot betere roeiers en goede stuurlui. Ditmaal was het opa Kees die kleindochter Quinty de eerste beginselen van het sturen met touwtjes bijbracht.

 

Vlak voor de middagstart waren ook Dirk met fotograaf Gijs gearriveerd in Dirks super-de-luxe ex-KRB-vlet. De Azorean High werd teruggesleept door Dirk, de Thussen Uit door Willem van Beelen sr. De stemming zat er goed in, evenals de drank. Maar ja, wat er in gaat moet er vroeger of later ook weer uit. Er werden op de terugweg dan ook nog een paar domeinafscheidingen geplaatst en niet alleen in het gras. Hele hoosvaten werden over boord gekieperd en voor sommigen was dit nog te klein en moest er een hele emmer aan te pas komen. Was de heenweg wat “zeikerig” geweest, de terugweg dus ook, maar nu letterlijk.

Ook Gijs had er alles voor over om de stemming er goed in te houden en kreeg zoals zo vaak de lachers op zijn hand, omdat hij bij het afmeren om Gijco af te zetten, weer zijn uiterste best deed om een gratis badbeurt te versieren. Het lukte hem bijna.

Zo’n 500 meter verder arriveerden we bij de roeiaccommodatie en werden de heren slepers hartelijk bedankt voor hun hulp. Beide sloepen werden afgemeerd, wonder boven wonder zonder ook maar een schrammetje schade. Het was een prachtdag geweest. Beide slepers nogmaals bedankt.

Please select the social network you want to share this page with:

We like you too :)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec tincidunt dapibus dui, necimas condimentum ante auctor vitae. Praesent id magna eget libero consequat mollis.

SIMILAR POSTS
No comments yet

Enter the Discussion and post your Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.