Verslagen

Verslagen van wedstrijden

30

jun 2017

Slag op de Zaan 2016

Posted by / in Verslagen / No comments yet

Ferox sloeproeiploegen actief op de Zaan.

Op zaterdag 16 april stond er voor twee Ferox’ sloepen, te weten de Thussen Uit en de Azorean High, weer een sloeproeiwedstrijd op het menu. Dit maal ging de (korte) reis naar Zaandam. Gestart en gefinisht wordt daar op een prachtige locatie, bij de oude Verkade Koekfabriek. Een nostalgisch gebouw, uitstekend passend bij net zo nostalgische vaartuigen als roeisloepen nu eenmaal zijn. Het mogen als soort dan al eeuwen bestaande vaartuigen zijn, de tegenwoordig in Nederland er mee beoefende sport is daarentegen een relatief jonge, maar wel zware sport: sloeproeien.

In Zaandam wordt, evenals bij de wedstrijd in Weesp die twee weken eerder was, in twee groepen gestart. ’s Morgens voor de dames en ’s middags voor de heren. Doorgaans doen er meer herenteams dan damesteams mee. Daarnaast is deze wedstrijd voor 2016 ook genomineerd als meetellend voor het nationale kampioenschap, wat natuurlijk ook extra sloepen aantrekt. Dit levert dan direct een probleem voor de wedstrijdorganisatie op, want er wordt door de overheidsinstanties, die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid op het water, geen vergunning afgegeven als er meer dan 50 sloepen per startgroep meedoen.
En bij de heren waren die er zeker wel. De organisatie van “De slag op de Zaan” heeft dat echter elegant opgelost door de herenteams die voor ’s middags te veel waren, bij de dames te laten meestarten. Die groep had namelijk nog zo’n 20 startplaatsen over.

Het gevolg was dat de Thussen Uit, met een mixteam van dames en heren (5 om 5 dit maal) en die voor ’s middags “uit de boot was gevallen”, toch mee kon doen, alleen in de ochtendrace. Buiten mededinging weliswaar, maar dat mocht de pret niet drukken.
Naast een start in twee groepen heeft de wedstrijd in Zaandam nog een andere charme. Dat is het feit dat er door iedere ploeg mag worden gekozen of ze in een snelle groep willen starten, die als eerste vertrekt, of in de standaardgroep die na de snelle groep vertrekt. Bij de snelle groep start de snelste sloep als eerste en bij de standaardgroep start de langzaamste sloep als eerste. Als snelle sloep starten in de standaardgroep kan grote nadelen hebben. Concurrenten die eerder zijn gestart moeten worden ingehaald en dat levert uiteraard oponthoud op: bij bruggen en smalle doorgangen. Daarnaast moet bij het inhalen in een bocht vaak tweedubbel of zelfs driedubbel dik worden gevaren. Dat zijn extra meters die gemaakt moeten worden. Dat is voor een snelle sloep een groter verlies dan voor een wat langzamere sloep, omdat een minuut tijdverlies op een uur roeien een groter verlies aan gemiddelde snelheid oplevert dan een minuut roeien op twee uur roeien.

Van de Katwijkse ploegen mocht de Thussen Uit dus de spits afbijten en de dans op het water openen. Weliswaar is de Katwijkse sloep door de lage weerstand en grote waterlijnlengte uitermate snel, maar omdat ze pas op het laatste moment toch mee kon doen in de damesrace, was de keuze voor de snelle startgroep niet meer mogelijk. Bij de dames startten de Wolter Huisman (10 dames) en de Kaag1 (8 dames) als eersten. Met name de Wolter Huisman uit Urk kan verschrikkelijk snel zijn. De Thussen Uit, met startnummer 19, startte pas 18 minuten na de eerste twee en had daarom veel sloepen voor zich. Dat betekende een inhaalrace. Dat lukte uitstekend.

Op het traject van 16.1 km met heel veel wind, door het bochtige traject soms mee, soms tegen en soms dwars, werden er 14 sloepen ingehaald en de 15e net niet. De roeitijd was 1:35:45, veruit de snelste tijd in de ochtendrace. De tweede roeitijd werd gerealiseerd door de acht dames van Terschelling in de gerenommeerde West Arvada (1:45:02) en de derde roeitijd door de tien dames in de Wolter Huisman (1:45:47). Nu is roeisnelheid op zich wel leuk, maar niet alleen bepalend voor de uitslag. De combinatie van roeisnelheid, sloepweerstand en aantal roeiers bepaalt welk team als ploeg het hoogste gemiddelde vermogen heeft geleverd. Dat bleek bij de dames de Pulp Fiction uit Makkum te zijn met 64.43 Watt/roeister. Omdat het mixteam (met 5 heren) niet mee kan tellen in het damesklassement staan ze ook niet in die uitslag. Met het door hun geleverde vermogen van 57.39 Watt/ roeier zouden ze 4e in die rangschikking zijn geworden.

Daarna was het de beurt aan de Azorean High ploeg om de 16.1 km “op te vreten”. Uiteraard was gekozen voor de snelle start. Omdat de Azorean High op snelheid al jarenlang ongeslagen is, mocht die als eerste vertrekken, samen met de Mercator van de STC uit Rotterdam.

Ondanks het feit dat er de aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is dat op dit moment geen enkele sloep de snelheid van de Azorean High kan halen, hebben de roeiers van tevoren toch de nodige spanning in het lijf en hoofd en adrenaline in het bloed bij de start. Om de spieren niet gelijk “op te blazen” met verzuring wordt er geprobeerd om zo gecontroleerd mogelijk weg te gaan, daarna stug door te gaan en vervolgens de snelheid over het hele traject zo hoog mogelijk te houden. Op de heenweg verdwenen de iets later gestarte sloepen langzaam maar zeker uit beeld. Na het keerpunt wordt door sommige ploegleden het aantal slagen geteld totdat de achtervolgers worden gepasseerd die dan nog op de heenweg zijn. Uit dat aantal slagen kan worden berekend hoeveel tijdverschil er tussen de sloepen zit. Dat geeft een indicatie over de actuele stand van zaken van dat ogenblik.

In de afwisselende windomstandigheden, waardoor de sloepsnelheid nogal varieerde, werd gepoogd de snelheid op ieder stuk zo hoog mogelijk te houden. Verslapping door een roeier is bijna niet mogelijk, omdat stuurman Cees van Dijk zijn “poppetjes” goed in de gaten houdt en vervolgens verbaal de nodige gif spuit om de boel op te jutten en aan te moedigen. Er wordt dan ook behoorlijk “afgezien” door de ploeg. Op het laatste stuk nog eens alles er uit persend en daardoor leeggeroeid, werd de finish gepasseerd na 1:24:20. Goed voor een gemiddelde snelheid van 11.45 km/uur en een Wattage van 92.99 Watt/roeier. Lang niet genoeg voor de overwinning, want bij de prijsuitreiking bleken acht ploegen het beter gedaan te hebben. Winnaar was de Grutte Beer uit Joure met een Wattage van 114.46 Watt/roeier, duidelijk veel meer die van de Katwijkse roeiers. Om het zelfde vermogen als de winnaar te leveren zou de Azorean High ploeg ruim 3 minuten sneller hebben moeten varen. En dat is best veel (570 meter!).

Wederom een geslaagde dag voor de Ferox ploegen. Om te roeien was het die zaterdag een heerlijke temperatuur, maar om buiten te staan toch nog (erg) fris. Binnen in de gezellige Koekfabriek was het daarom goed toeven.
De volgende wedstrijd voor twee Ferox-ploegen is de legendarische Harlingen-Terschelling race op 6 mei, uiteraard “wind-en-weder” dienende. Op die dag hopen de Bacchus met een mixteam van 10 roei(st)ers en de Azorean High met 10 herenroeiers de oversteek in recordtijd af te raffelen en zich eeuwige roem te verwerven met nooit meer te evenaren sloeproeiresultaten ……

Please select the social network you want to share this page with:

We like you too :)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec tincidunt dapibus dui, necimas condimentum ante auctor vitae. Praesent id magna eget libero consequat mollis.

SIMILAR POSTS
No comments yet

Enter the Discussion and post your Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.