Verslagen

Verslagen van wedstrijden

30

jun 2017

Slag om Makkum -2014

Posted by / in Verslagen / No comments yet

Slag om Makkum -2014

Zaterdag 27 september is de Azorean High van Ferox naar Makkum geweest voor een sloeproeiwedstrijd op het IJsselmeer. Dit maal was de ploeg afgereisd met 8 roeiers. De wedstrijd in Makkum is dit jaar niet genomineerd voor het Nederlandse herenkampioenschap, wat betekent dat veel goede ploegen daar niet aanwezig waren.

De Katwijkse ploeg presteert doorgaans beter op open water, waar inhalen goed mogelijk is. Bij veel wedstrijden is inhalen niet gemakkelijk en leidt vaak tot oponthoud. Dat komt doordat in die wedstrijden de langzaamste sloepen als eersten starten en de snelste sloepen als laatsten. En de Azorean High behoort tot de laatste categorie. Dat betekent vaak veel inhalen en als dat op smal water is, of met veel bruggen, dan moet er regelmatig even worden ingehouden. Dat levert uiteraard de nodige seconden tijdverlies op. En een paar seconden oponthoud kan al het verschil tussen winst en verlies betekenen.

Zo was bijvoorbeeld onlangs bij de Wereldhavendagen in Rotterdam de Azorean High eerste geworden met slechts 15 seconden voorsprong op de tweede ploeg. De Maasrace in Rotterdam is echter een wedstrijd waar geen tijdsverlies wordt geleden door inhaalacties. In Makkum geldt eigenlijk hetzelfde: inhalen op het IJsselmeer is geen probleem.

Zoals gebruikelijk zat de Azorean High ook in Makkum weer in de laatste start, samen met de Moby Dick uit Urk. Die sloep is twee meter langer dan de Azorean High en roeide zaterdag met 4 roeiers meer. In principe moet die sloep daarom (veel) sneller zijn dan de Azorean High. De tactiek van de Ferox roeiers bij de start was daarom om te proberen in het kielzog van de Moby Dick te blijven. Dat lukte de eerste 2 km goed. Toen kreeg stuurman Cees van Dijk de indruk dat het toch te langzaam ging. De uitslag wordt immers niet bepaald door de snelste roeitijd, maar door het hoogste geleverde vermogen en daarvoor moet het traject in zo kort mogelijke tijd worden afgelegd. Daarom stuurde Cees van Dijk de neus van de Azorean High naast de Moby Dick en centimeter voor centimetrer liep de Katwijkse sloep in op de Urker sloep en daarna er voorbij. Bij de eerste boei die gerond moest worden bedroeg de voorsprong twee lengten. In het vervolg van de race werd die voorsprong steeds verder uitgebouwd tot 2 minuten bij de finish.

Na 1 uur 21 minuten en 3 seconden finishte de Azorean als eerste sloep en had alles ingehaald op het traject van 15.22 km. Dat zegt echter nog niets over de uitslag, omdat die pas na de handicapberekening bekend is. De winnaar bleek ’s Anckertje uit Zaandam. De Azorean was nipt tweede op 8 seconden. Inderdaad weer een seconden kwestie, maar na de Maasrace nu net iets te langzaam om eerste te worden.

Moe, maar voldaan keerde de ploeg huiswaarts. Het was een prachtige en geweldig mooie dag en wedstrijd geweest. Op 11 oktober staat de Amsterdamse Grachtenrace op het sloeproeiersmenu. Ook daar wil de Azorean High aan meedoen, evenals de andere Ferox sloepen, de Bacchus en de Thussen Uit.

Fotografie: Gijs v.d. Plas

Please select the social network you want to share this page with:

We like you too :)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec tincidunt dapibus dui, necimas condimentum ante auctor vitae. Praesent id magna eget libero consequat mollis.

SIMILAR POSTS
No comments yet

Enter the Discussion and post your Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.