Verslagen

Verslagen van wedstrijden

13

jul 2017

Respec op de Lec 2017

Posted by / in Verslagen / No comments yet

“Respec op de Lec” in Culemborg van 2017.

In de eerste helft van juli wordt sinds 5 jaar een sloeproeiwedstrijd in Culemborg gehouden. Dit jaar op zaterdag 8 juli. De organisatoren hebben die wedstrijd de naam “Respec op de Lec” meegegeven. Volgens de verhalen is de eerste wedstrijd gehouden toen er een roeister uit Muiden in Culemborg ging wonen en de lokale sportliefhebbers wist te bewegen tot het organiseren van een sloeproeiwedstrijd. Intussen is deze wedstrijd een echt evenement geworden.

De organisatie is prima, evenals de locatie en de gezelligheid en bovendien lijkt het er op dat de weergoden ook in de organisatie zitten, want het is er altijd prachtig stralend weer. Ook dit jaar. Misschien wel wat te, want het was smoorheet, zeker om te roeien. En veel wind was er niet.

De wedstrijd wordt geroeid op de Lek en bestaat uit twee onderdelen. ’s Morgens de lange wedstrijd van iets meer dan 11 km en ’s middags de korte wedstrijd van 4 km, eufemistisch “sprint” gedoopt.

Dit jaar deden er in totaal 37 ploegen mee. Omdat de wedstrijd niet is genomineerd en waarschijnlijk omdat de vakantietijd is aangebroken, gaven de absolute topploegen in Culemborg forfait. Ook de Azorean High ploeg was niet compleet met eigen teamleden, maar Merijn de Haas, roeier van de gerenommeerde Twirre-ploeg uit Makkum, wilde graag met ons meeroeien.

Een tweetal allochtonen in de AH-ploeg, Oegstgeestenaar Frank en een Voorhouter Siem, wilden op weg naar Culemborg liever niet geassocieerd worden met de “Kattikkers” en reisden daarom al twee dagen eerder met eigen slaapgelegenheid naar Culemborg om daar op de camping, wat tevens de wedstrijdlokatie is, een weekeindje te blijven.

Voor de eerste start werd er op verzoek van de organisatie door alle ploegen een minuut stilte in acht genomen vanwege een overlijden. Daarbij werd de traditionele groet door de roeiers gebracht.

Na de nodige voorbereidingen werd er klassiek gestart: de op papier langzaamsten het eerst, de op papier snelsten als laatsten. De Azorean High startte daarom in beide wedstrijden als laatste. Voor de AH-roeiers is het dan een uitdaging om te proberen alles in te halen. In de ochtendwedstrijd zou dat misschien mogelijk zijn, hoewel het tijdverschil tussen de eerst startenden en de laatst startenden maar een kleine 20 minuten is. En om dat goed te maken in ongeveer een uur roeien is moeilijk.

Ondanks de verzengende hitte probeerde de AH-ploeg toch zo snel mogelijk te varen. De ene na de andere sloep werd in- en voorbij gelopen. Halverwege de wedstrijd kreeg de AH-ploeg te maken met een tegenslag. Het voetenboord van Merijn schoot los, waardoor hij alleen nog kon afzetten door zijn voeten tegen de doft van z’n voorganger Leendert te zetten. Zeker geen ideale roeihouding, maar Merijn bleef onverminderd hard sleuren aan zijn riem.

Na het keerpunt werden in de droogoven de meeste sloepen ingehaald. Dat ging steeds sneller. Logisch natuurlijk, want de langzaamste sloepen waren als eersten gestart. Ondanks dat het voor de AH-ploeg maar een uurtje roeien was, lag uitdroging zeker op de loer. Blijven drinken was daarom het motto.

Na 1 uur en 33 seconden finishte de AH, niet als eerste, maar als vierde. Drie sloepen waren de AH dus weten voor te blijven.

In de middagpauze tussen de beide wedstrijden kon er worden gegeten. Gratis, want dat was bij de inschrijfprijs inbegrepen. Voor veel anderen had het aanvullen van het opgelopen niet-alcoholische-vochttekort van de eerste wedstrijd echter een veel hogere prioriteit.

Daarna volgde de tweede wedstijd. “Sprint” genoemd door de organisatie. “Slechts” 4 km. Maar zelfs voor de snelle AH was dat afgelopen zaterdag toch 20 min en 42 sec roeien. Vreemd eigenlijk, want bij andere sporten heet een inspanning van die duur een “stayers-afstand” (hardlopen, schaatsen, zwemmen). Inderdaad wordt er in een korte wedstrijd toch anders gedoseerd dan in een langere wedstrijd. Dat is duidelijk te horen aan de actuele GPS-roeisnelheden die door stuurman Cees worden doorgegeven tijdens de race. Dit uiteraard om de roeiers op te zwepen tot nog grotere inspanningen.

Ook in deze korte wedstrijd werden wel een aantal sloepen ingelopen, maar lang niet allemaal natuurlijk. Na de wedstrijd werd door heel veel ploegen, inclusief die van de AH, genoten van veel vocht. Eerst van het zwemvocht van de Lek zelf, daarna van het vocht voor de inwendige mens.

De prijsuitreiking vond plaats nadat alle sloepen weer op de trailers waren gezet. Toen bleek dat de AH, zoals verwacht, in beide wedstrijden de snelste tijd had geroeid. Dat zegt echter helemaal niets, omdat het door de ploegen geroeide vermogen de uitslag bepaalt. Dit maal bleek dat echter ook de AH te zijn. In de eerste wedstrijd was er 96 Watt per roeier geleverd (10 Watt meer dan de tweede ploeg) en in de tweede wedstrijd 112 Watt. Hier was het verschil met de nummers twee en drie echter maar 3 Watt.

Na een prachtdag, en niet alleen vanwege het resultaat, togen de autochtone Katwijkers moe maar voldaan weer naar huis. Uiteraard bedanken we Merijn dat hij zo vriendelijk is geweest om ons in deze wedstrijd letterlijk te komen versterken.

(Met dank ook aan Danielle van Leeuwen voor de foto’s).

 

 

We like you too :)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec tincidunt dapibus dui, necimas condimentum ante auctor vitae. Praesent id magna eget libero consequat mollis.

SIMILAR POSTS
No comments yet

Enter the Discussion and post your Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.