Verslagen

Verslagen van wedstrijden

29

jun 2017

HT-race van 2016

Posted by / in Verslagen / No comments yet

Ferox in de oven van de HT-race 2016.

De HT-race 2016 is weer achter de rug. Voor heel sloeproeiend Nederland is deze race zonder enige twijfel de meest aansprekende wedstrijd van het jaar, waaraan iedere ploeg dolgraag zou willen meedoen. Tot groot verdriet van heel veel sloeproei(st)ers kan dat echter niet. Ook dit jaar was er maar plaats voor “slechts” 135 sloepen.

Voor Ferox doen er al jaren lang twee sloepen mee, de Bacchus en de Azorean High. De mixploeg in de Bacchus bestond dit jaar uit 3 vrouwen en 7 mannen met stuurvrouw Ria van der Gugten. De Azorean High werd bemand door 10 roeiers, waaronder een aantal echte ouwetjes, binnen de ploeg ook wel de “fossielen” genoemd. Cees van Dijk was weer de stuurman en aanjager van de ploeg.

Dit jaar startte één uur na hoogwater in Harlingen de eerste shift van 10 sloepen, na 5 minuten gevolgd door de tweede shift. Na 65 minuten startte de laatste shift met 5 sloepen. De startvolgorde wordt niet bepaald door de kwaliteit van de bemanning, maar door de roeitijd in de HT van het jaar er voor. De langzaamsten starten altijd als eersten, de snelsten als allerlaatsten.

Omdat door de stroming de vaargeulen op het wad continu veranderen, niet alleen qua ligging, maar ook qua diepte, kan het traject per jaar iets wijzigen. Eén bepaald stuk van het traject is berucht van de laatste jaren. Dat is het Schuitengat, de aanloop naar West-Terschelling, waar de afgelopen jaren in het beginstuk soms minder dan een meter water stond. Daarom moest er in voorgaande jaren op een zodanig tijdstip worden gestart dat er nog genoeg water in het Schuitengat stond om daar over de ondiepte te kunnen komen. De eersten starten voorheen dan ook 1 uur voor hoogwater in Harlingen en de laatsten een uur later met hoogwater. Dit jaar was het Schuitengat veel dieper uitgeslepen door de getijdenstromen en kon er door de eersten 1 uur na hoogwater worden gestart. Elke sloep had door het afgaande tij daarom stroom mee tot aan het begin van het Schuitengat. In het Schuitengat zelf echter hadden alle sloepen de sterke stroom tot aan de finish wel tegen.

Al weken van te voren wordt door de sloeproeiers met meer dan gewone belangstelling naar de weersvooruitzichten gekeken. Gaat het hard waaien en zo ja hoeveel en uit welke richting? Angstvallig vraagt men zich dan wel eens af: “Het gaat toch wel door?” Dit, omdat er ook veel te veel wind kan staan, zoals in 2013, toen de race letterlijk werd afgeblazen.

Dit jaar waren de vooruitzichten uitermate gunstig: windkracht 3 à 4 en uit het zuidoosten. Dat betekende dat er tot aan het Schuitengat zowel met stroom mee als met wind mee geroeid werd. Het zou dit jaar daarom verschrikkelijk snel kunnen gaan, was de verwachting. Het weer werkte dus goed mee, hoewel de warmte op de wedstrijddag wel enorm was. Dan maar veel drinken mee, want uitdrogen betekent onherroepelijk de “man met de hamer” tegenkomen.

De Bacchus startte 45 minuten na de eerste shift, de Azorean High, al jarenlang de snelste sloep in de HT en daarom met het hoogste startnummer, startte in de allerlaatste shift.

Vanaf de start moest er de haven uit gelijk 500 meter “volle bak” geroeid worden, om na dat eerste stuk een zo gunstig mogelijke positie te hebben. Dat betekende dus gelijk “knallen” en kokende adrenaline in de aderen, wat nog heftiger was door de hoge temperatuur dit jaar. Dat roeien tot ver over de “rooie schrap” doet zich na een paar minuten dan ook goed voelen door acute benauwdheid en zuurstoftekort.
Het lukte de Azorean High inderdaad om als eerste van hun shift de haven te verlaten en kon aan de inhaalrace van de eerder gestarte sloepen worden begonnen. Golven waren er nauwelijks, behalve dan die veroorzaakt werden door hitsig langsscheurende volgboten.

Nu kon er door de Azorean High ook geroeid worden op een veel gunstiger plaats. Er lagen nog zo’n 4 sloepen voor. Drie ervan werden alsnog “gepakt”, waaronder de Jan van den Berg uit Urk. De vierde was echter niet meer te achterhalen. Niet zo gek overigens, want die sloep was op basis van zijn roeitijd van vorig jaar 40 minuten te vroeg gestart. Dat betekende dat de Azorean High als tweede sloep over de finishlijn ging met een uitgewoonde, uitgedroogde en leeg geroeide bemanning, want de warmte was slopend geweest. Dat gold overigens voor alle sloeproei(st)ers. De Azorean High had dit jaar wederom de snelste oversteektijd: 2 uur, 36 minuten en 12 seconden.
Iets meer dan 13 minuten later finishte de Bacchus in 3 uur 9 minuten en 24 seconden.

De roeisnelheid alleen is terecht niet uitslagbepalend. Er zijn sloepen met 12 roeiers en met 6 en alles wat daar aan even getal tussen zit. Sloepen variëren in lengte van kort tot lang, van licht tot zwaar en variëren ook nog eens in vaarweerstand. Dat alles is verwerkt in de gemeten handicap die een sloep heeft.

De HT-organisatie heeft een dag nodig om alle uitslagen goed te berekenen. Die wordt dan een dag na de race, op zaterdagavond, bekend gemaakt. Tot dat tijdstip wordt er door veel ploegen, vaak zittend langs de haven, druk gediscussieerd en gespeculeerd over de uitslag, rekenen velen zich zelf al rijk en wordt uiteraard gehoopt op een hoge klassering.

Bij de prijsuitreiking, waarbij de adrenaline evenals het alcoholpercentage bij veel roeiers wederom tot ongekend grote hoogten stijgt, bleek dat bij de dames de Pulp Fiction uit Makkum had gewonnen met een gemiddeld Wattage per roeister van 52,48 Watt, kort daarop gevolgd door twee Terschellingse ploegen: die van de West Arvada en de Benwijvis.

Bij de heren was de Grutte Bear uit Joure de winnaar met een gemiddeld Wattage van 103,59 Watt. De Azorean High bleek met een Wattage van 86,87 Watt op de zevende plaats te zijn geëindigd, dit uiteraard tot grote tevredenheid van de ploeg, die een klassering rond plaats 20 had verwacht. Ook de mixploeg in de Bacchus deed uitstekende zaken en eindigde met een Wattage van 56,99 Watt op plaats 57, daarbij heel veel ploegen met uitsluitend mannen achter zich latend.

Voor de beide Ferox-ploegen is de HT van dit jaar daarom een geslaagde wedstrijd geweest.

 

Please select the social network you want to share this page with:

We like you too :)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec tincidunt dapibus dui, necimas condimentum ante auctor vitae. Praesent id magna eget libero consequat mollis.

SIMILAR POSTS
No comments yet

Enter the Discussion and post your Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.