Verslagen

Verslagen van wedstrijden

05

jul 2017

De Kaagrace van 2015

Posted by / in Verslagen / No comments yet

Katwijkers annexeren Kaagsociëteit tijdens de Kaagrace

Op 6 juni werd de Kaagrace geroeid. Een race die inmiddels is uitgegroeid tot een bijzonder leuk evenement waar teams uit het hele land op af komen. Ook dit jaar was het aantal deelnemers weer flink. Dat is ook niet zo gek, want de wedstrijd was genomineerd voor zowel het heren als het dames klassement. De Katwijkse delegatie was dit keer ook ongekend groot. Van Ferox deden alle drie de sloepen mee. Ook de dames en heren van de starterscursus waren present. Zij zouden na 10 trainingen hun eerste wedstrijd gaan beleven. Tel daarbij op de teams van het Pulletje en het Rosétje en een flink aantal supporters en je mag spreken van een Katwijkse invasie.

Die invasie kwam wel geleidelijk op gang. Een aantal roeiers vertrokken om 09.00 uur met de Thussen Uit en de Azorean richting de starttoren. Anderen moesten thuis eerst boodschappen doen of verwachtten 10 kuub open haard hout. Die kwamen dus later met de Bacchus of andere manieren die kant op. Met een bakje koffie erbij was het goed toeven, zo lang je tenminste uit de wind en in het zonnetje bleef.

Als eerste waren de cursisten aan de beurt. Zij mochten aantreden in de laatste heat van de dames start. Aangevuld met twee recreanten verschenen zij aan de startlijn. Meteen al was te zien dat er tijdens de cursus veel aandacht was besteed aan de techniek. Het zag er strak uit en al snel konden zij koers zetten naar de damessloepen uit de eerdere startgroepen. Onder luide aanmoedigingen kwamen zij ruim voor de andere sloepen langs de starttoren. Het lange stuk tegen wind begon zijn tol wel te eisen, maar toch konden zij de voorsprong verder uitbouwen. Moe maar voldaan kwamen ze over de finish.

Terwijl deze heren en dames na de gedane arbeid al naar de bar konden gaan, was het tijd voor ons om ons voor te bereiden. Na het palaver was het direct inschepen en warm roeien. In tegenstelling tot andere jaren was er nu geen snelle startgroep die als eerste mocht vertrekken. We zaten in de laatste start en dat zou wel eens voor problemen kunnen zorgen in de smalle Boerensloot. Als we daar achter een langzame sloep zouden zitten waren we kansloos. Iedereen inhalen in de eerste kilometers voor de Boerenbuurt was dus noodzakelijk.

Direct na de start kon de jacht beginnen. Kees deed er alles aan om het maximale eruit te halen. Eenmaal voorbij Van Lent kwam de inhaalrace lekker op gang. Hier en daar moest een klein buitenbochtje worden genomen, maar verder leek het allemaal prima te gaan. Al zat Kees soms inwendig en uitwendig te vloeken vanwege de chaos van boten die hij voor zich zag opdoemen. Ter hoogte van de afslag naar Rijpwetering, ruim voor de Boerensloot, hadden we alle sloepen ingehaald. De eerste doelstelling was dus bereikt.

Op de stukken waar we met de wind mee roeiden was het verziekend heet, maar niet veel later keerden we weer terug naar de Kagerplassen. Daar kon aan de lange rit tegen de wind in worden begonnen. Hier moest het verschil worden gemaakt. De afstand met de achterliggers moest en zou groter worden. Inmiddels was Arie Ketting met zijn sloep naast ons komen varen om ons aan te moedigen. Ook fotograaf Gijs kwam regelmatig langszij om vanuit allerlei hoeken zijn plaatjes te schieten. Dat hij daarbij flink nat werd van de boeggolven mocht de pret niet drukken.

Het was flink bikkelen, maar met een tijd van 1 uur en ruim 42 minuten kwamen we kapot gestreden over de finish. Na een aantal minuten gevolgd door de Orkaan en de Visbyvaarder. Die hadden het dus zeker beter dan ons gedaan. Maar goed, we hebben alles gegeven en meer zat er voor ons gewoon niet in. Snel afmeren en even opfrissen dus. Wat daarna gebeurde is een typisch Katwijks fenomeen. Namelijk zoveel mogelijk koelboxen en tassen opentrekken en alles uitstallen (en dat ook nog vlak voor de bar waar de rest van het volk zijn bier e.d. moest halen). Er was echt geen nee te koop. Worst, kaas, nootjes noem het allemaal maar op. En ook het bier en de andere dranken vloeiden rijkelijk. Onder een lekker brandend zonnetje was er genoeg tijd om bij te praten en anekdotes uit te wisselen. Tijdens de loterij konden er ook nog een paar bossen touw worden gescoord. Die komen natuurlijk altijd van pas. Toen de bodem van alle tassen eindelijk in zicht kwam was het tijd om huiswaarts te gaan. Niets te vroeg want sommigen begonnen al aardig met een dubbele tong te praten.

Het jacht van Jan Willem Kuijt was alweer present (hiervoor onze dank, want terug roeien was geheid een fiasco geworden!) en de sloepen werden er soepeltjes achter geknoopt. De terugreizen na afloop van de Kaagrace zijn roemrucht. Dit keer viel er gelukkig niemand in het water. Al werd er natuurlijk weer veel gelachen en moesten er tijdens het varen nog wel wat blazen geleegd worden . Al met al een mooie sportieve dag.

HB

Please select the social network you want to share this page with:

We like you too :)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec tincidunt dapibus dui, necimas condimentum ante auctor vitae. Praesent id magna eget libero consequat mollis.

SIMILAR POSTS
No comments yet

Enter the Discussion and post your Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.