Verslagen

Verslagen van wedstrijden

01

jul 2017

Azorean High in Amsterdamse Grachtenrace 2011

Posted by / in Verslagen / No comments yet

Azorean High roeit in Amsterdam naar knappe 2e plaats.

Zaterdag 8 oktober 2011 was het tijd voor de meest sensationele wedstrijd van het roeiseizoen: de Grachtenrace in Amsterdam. De wedstrijd voert vanaf de IJhaven over de vaarten langs de rand van het centrum en vervolgens door de grachten in het hartje van de hoofdstad. Vooral de strijd in de grachten is een spektakel. Aanvaringen met andere sloepen, rondvaartboten en bruggen zijn schering en inslag. In dit strijdgewoel konden de heren van Ferox met hun Azorean High een uitstekende tweede plaats behalen.

Door bezettingsproblemen kon de sloep maar worden voorzien van zes roeiers. De wedstrijdervaringen met zes roeiers zijn niet erg positief. Twee weken geleden werd bij de Zwarte Waterrace een teleurstellende 14e plaats bereikt. Zonder zich illusies te maken, maar wel gemotiveerd om er het beste van te maken, werd aan de wedstrijd begonnen.

De Azorean startte gelijk met de Snurk uit Harlingen, de Mercator uit Rotterdam en de Wolter Huisman uit Urk. Die laatste zou van doorslaggevend belang zijn voor het succes van de Katwijkers. De Urker sloep is licht, snel en voorzien van tien roeiers. Na de start bleek echter dat de Wolter Huisman niet op ons uitliep. De stuurman van de Azorean manoeuvreerde de sloep in het kielzog van de Urkers. Op die manier kon worden meegelift en kostte het de Katwijkers minder kracht om de sloep op snelheid te houden.
De stuurman van de Wolter Huisman schreeuwde de longen uit zijn lijf, maar de Wolter Huisman kon zich niet los roeien. Af en toe konden ze een klein gaatje slaan, maar in de Azorean werd adequaat gereageerd. De kracht werd opgevoerd en met lange slagen werd het gat steeds dicht geroeid.

Na ruim een uur roeien zaten de Urkers er helemaal doorheen, er werd geloerd naar een kans om ze in te halen. Ter hoogte van de Nassaukade moest het gebeuren. Daarna ging de wedstrijd voort door de grachten en daar is inhalen onmogelijk. Op commando van de stuurman werd een flinke versnelling ingezet. De inhaalactie verliep volgens plan en er kon meteen afstand worden genomen.

In de grachten sloeg het noodlot echter toe. Vlak voor de Azorean versperde een rondvaartboot opeens de doorvaart. Hierdoor moest worden uitgeweken en ramde de sloep een brughoofd. Door de schade die bij de klap ontstond moest een van de roeiers snel een andere plek zoeken. De rondvaartboot volgde hetzelfde traject als de roeiers. Inhalen was niet mogelijk en er zat niets anders op dan rustig achter de rondvaartboot aan te dobberen in de hoop dat deze snel uit het wedstrijdveld zou verdwijnen. Met lede ogen zagen we de eerder ingehaalde sloepen weer snel dichterbij komen.

Nadat er weer vrij baan was werd alles op alles gezet om de verloren tijd goed te maken. Met een tijd van 2 uur 12 minuten en 24 seconden werd de finishlijn gepasseerd. Ondanks het oponthoud in de grachten een uitstekende tijd. Bij de prijsuitreiking bleek de prestatie goed voor een tweede plaats. De eerste plaats was opnieuw voor de Grutte Bear uit Joure.

Please select the social network you want to share this page with:

We like you too :)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec tincidunt dapibus dui, necimas condimentum ante auctor vitae. Praesent id magna eget libero consequat mollis.

SIMILAR POSTS
No comments yet

Enter the Discussion and post your Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.