Verslagen

Verslagen van wedstrijden

30

jun 2017

Amsterdamse Grachtenrace-2014

Posted by / in Verslagen / No comments yet

Ferox in de Amsterdamse Grachten -2014

Zaterdag 11 oktober was de Grachtenrace in Amsterdam, een van de grote drie sloeproeiwedstrijden. Dit jaar deden 122 teams mee. Om de 4 minuten worden er 5 sloepen weggeschoten, wat betekent dat na ruim anderhalf uur alle sloepen gestart zijn. De langzaamste sloepen starten in Amsterdam als eersten, de snelsten als laatsten. Een nadeel voor de snelle sloepen omdat inhalen in de soms smalle grachten alleen maar oponthoud betekent en wedstrijden worden regelmatig gewonnen of verloren met een paar seconden.

De roeiafstand is 23.25 km, wat neerkomt op minstens 2 uur roeien. Dit jaar deden alle drie de Ferox sloepen mee. Zowel in de Bacchus als in de Thussen Uit roeit een mixteam met een tiental dames en heren. Omdat er in deze sloepen ook heren roeien, worden ze in de uitslag toch berekend in het herenklassement. In de Azorean High roeiden 8 mannen. Alle Ferox ploegen startten in het laatste half uur.

In een lang lint trekt dan de sloepkaravaan door de stad via soms ook smalle grachten waar inhalen op grote stukken gewoon onmogelijk is. Wat van tevoren al een beetje werd gevreesd door de Azorean roeiers, gebeurde. Precies in de smalle grachten werden (veel) langzamere sloepen ingelopen en kon niet worden ingehaald. Dat heeft de ploeg zo’n 3 a 4 minuten oponthoud gekost. Toch werd er geprobeerd een zo snel mogelijke tijd neer te zetten. De finish was in 2 uur 9 minuten en 54 seconden. Weliswaar de snelste tijd, maar dat zegt niets, want pas na de uitslagberekening, waarin de prestatie van iedere sloep wordt berekend met behulp van het handicapsysteem, is bekend wie de winnaar is.

Dat bleek de Grutte Bear te zijn met 99.21Watt per roeier. Het Pulletje uit Katwijk werd tweede (binnen een seconde!). Bovenin was het toch erg spannend, want de 5e in de uitslag zat maar 6 seconden achter de winnaar. De Azorean High was 20e, met 75 Watt. Door het oponthoud zo’n 15 Watt minder dan in recente wedstrijden. Dat heeft de ploeg ongeveer 12 plaatsen in de uitslag gekost. De Bacchus en Thussen Uit presteerden als mixteams fantastisch. De Bacchus werd 36e en de Thussen Uit 86e. Daarmee lieten zij heel veel complete herenploegen achter zich.

Dit was voor de Ferox ploegen de laatste wedstrijd van het jaar. Er wacht nu een winterpauze tot begin februari 2015.

Fotografie: Gijs v.d. Plas

Please select the social network you want to share this page with:

We like you too :)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec tincidunt dapibus dui, necimas condimentum ante auctor vitae. Praesent id magna eget libero consequat mollis.

SIMILAR POSTS
No comments yet

Enter the Discussion and post your Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.