Verslagen

Verslagen van wedstrijden

30

jun 2017

Vechten op de Vecht 2016

Posted by / in Verslagen / No comments yet

Sloeproeiwedstrijd in Weesp “Vechten op de Vecht”.

Voor de Ferox’ sloepen Thussen Uit en Azorean High is het wedstrijdseizoen op zaterdag 2 april begonnen met de sloeproeiwedstrijd in Weesp. Na twee maanden trainen, vaak in de kou, bij veel wind en soms regen, werd uitgezien naar de wedstrijd in Weesp. Omdat deze wedstrijd meetelt voor het sloeproeikampioenschap 2016, zowel voor de dames als bij de heren, hadden heel veel ploegen ingeschreven, zo’n 105.

In Weesp wordt er in twee Heads gevaren: ’s morgens de wedstrijd voor de dames en ’s middags de wedstrijd voor de heren. Het is voor sloeproeibegrippen een relatief korte wedstrijd: 11.1 km over de kronkelende Vecht. Het weer werkte goed mee: niet te koud en soms liet de zon zich even lekker voelen. Juist omdat het een korte wedstrijd is, moet er gelijk vanaf de start “volle bak” geroeid worden. Inroeien bij deze wedstrijd is nagenoeg onmogelijk omdat alle sloepen zich voor de start moeten verzamelen in de kom van de haven van Weesp. Daar liggen dan alle sloepen als haringen in een ton te wachten tot ze “los” mogen. Om te roeien was de temperatuur prima, maar om een half uur stil te moeten liggen en dan ineens voluit weg te moeten gaan, is geen pretje. De spieren zijn dan nog koud en de hartslag nog niet op het juiste tempo. Wel een beetje verhoogd tempo van de spanning vooraf natuurlijk, maar de verzuring ligt dan wel erg op de loer. Ook al vanwege de adrenalinestoot bij de start.

Van Ferox hadden twee sloepen ingeschreven. De Thussen Uit met een mixteam van dames en heren (5 om 5) en de herenploeg in de Azorean High, ook met 10 roeiers. Omdat een mixteam telt als een herenploeg startten beide sloepen in de middagrace.
De Azorean High mocht als 35e van start en de Thussen Uit als 63e. Vanwege de smalle doorgang bij de start werd er om ongeveer de halve minuut een sloep weggeschoten. De Azorean High zette gelijk goed aan, omdat de direct voor hen gestarte sloepen ook concurrenten waren voor het klassement. De snelheid van de Azorean High was dan ook hoog in de eerste kilometers (11.9 km/uur). Een voor een werden die concurrenten ingehaald en achtergelaten. Op zich zegt dat helemaal niets, omdat de Azorean High, wil die in het eindklassement hoog komen, ook (veel) sneller moet zijn dan die concurrenten vanwege de lage weerstand van de Azorean High.

Het lukte de ploeg om ook op de tegenwindse stukken de snelheid hoog te houden. Bij het keerpunt waren al veel sloepen gepasseerd en kon aan de terugweg worden begonnen. Daar waren veel tegenliggers, uiteraard de na de Azorean High gestarte sloepen. Daarbij werd de Thussen Uit gepasseerd en de als laatste gestarte snelheidsconcurrent de Yellow Finn, evenals veel snelle Kromhoutwhalers. Opnieuw kon op de terugweg de snelheid hoog worden gehouden door de Azorean High, omdat op het eerste stuk de wind een beetje mee was. Zeer strak sturend werd door stuurman Cees van Dijk de kortst mogelijke route gevaren op de bochtige Vecht. Veel minder sloepen dan op de heenweg werden nu gepasseerd. Toch werd de snelheid hoog gehouden ondanks het feit dat het opzwepende effect van het inhalen van andere sloepen ontbrak.

Na 57 min en 12 seconden werd de finish gepasseerd. Overall was de gemiddelde snelheid 11.7 km/uur. Volgens de ploeg was dit goed genoeg voor een geleverd vermogen van iets meer dan 100 Watt per roeier. Dit stemde tot tevredenheid, maar of het ook genoeg was voor een hoge klassering, moest worden afgewacht tot bij de prijsuitreiking. Daarbij bleek dat er vier ploegen meer vermogen hadden geleverd en de Azoreah High dus als vijfde was geëindigd. Winnaar was de Trewes2 uit Aldeboarn met een vermogen van 113.7 Watt per roeier. De Thussen Uit realiseerde een roeitijd van 1 uur 5 minuten en 23 seconden, wat een 64ee plaats opleverde met een vermogen van 60.4 Watt per roeier. Een hele goede prestatie, omdat daarmee nog een aantal herenploegen en vrijwel alle damesploegen achter zich werden gelaten.

Een geslaagde dag voor de Ferox ploegen. De eerstvolgende wedstrijd is die van Utrecht waar de derde Feroxploeg in de Bacchus aan wil deelnemen. De Azorean High heeft op 16 april de volgende wedstrijd, weer hier in de buurt, namelijk in Zaandam bij “De Slag om de Zaan”. Hopelijk kan daar dan een vergelijkbaar resultaat als in Weesp worden behaald.

Please select the social network you want to share this page with:

We like you too :)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec tincidunt dapibus dui, necimas condimentum ante auctor vitae. Praesent id magna eget libero consequat mollis.

SIMILAR POSTS
No comments yet

Enter the Discussion and post your Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.