Verslagen

Verslagen van wedstrijden

05

jul 2017

Slag op de Zaan 2015

Posted by / in Verslagen / No comments yet

Mediaspektakel op de Zaan

Meestal kan de roeisport niet op heel erg veel interesse van de pers rekenen. Wedstrijdverslagen die jarenlang trouw naar de lokale bladen zijn gestuurd worden vaak ergens achteraan weggemoffeld. De enige uitzondering die ik ken is de drukte in Friesland rondom de Harlingen-Terschelling race. Tot nu toe tenminste, want het mediaspektakel bij de Slag om de Zaan was echt ongekend.

Eerlijk is eerlijk, de roeisport is voor de leek eigenlijk niet te volgen. Zodra je aan niet-roeiers uitlegt dat de sloep die als eerste binnenkomt misschien wel helemaal onderaan de uitslagenlijst gaat eindigen worden de blikken al glazig. Laat staan als je gaat beginnen over het handicap systeem. Dat is materie waar zelf de gevorderde roeier moeite mee heeft. Toch hebben ze het in Zaandam aangedurfd en het resultaat mocht er zeker wezen!

Maar goed, het draait voor ons natuurlijk vooral om de wedstrijd. Een tocht van ongeveer 16 km over de brede en kronkelende Zaan. Niet alle concurrenten waren van de partij, maar dat mocht de pret niet drukken.
Ruim op tijd arriveerden we met de sloep bij de kraan, alwaar de kraanbaas blij was dat hij weer wat te doen had. Nadat we de sloep hadden afgemeerd kon het wachten beginnen. Dat was dit keer echt geen straf. Het zonnetje scheen lekker en de door de organisatie verstrekte zonnebrillen kwamen goed van pas. Al begonnen de vlaggen steeds strakker te staan door het aantrekkende noordoosten windje.

Na het aanschouwen van de damesteams was het onze beurt. Beetje warm roeien, checken of alles goed zit. Het is een vertrouwde routine die helpt om in de ‘wedstrijd modus’ te komen. We mochten als eerste weg, samen met de Orkaan. Onder aanmoediging van de supporters ging het eerst richting de sluis, daar werd strak om de boei gekeerd om vervolgens aan de tocht richting Wormer te beginnen. Het slingerende parcours bracht ons langs de wereldberoemde Zaanse Schans, historische pakhuizen en fabrieken. Onderweg deden allerlei fotografen (inclusief onze eigen twee ‘paparazzi’) hun best om alle sloepen goed vast te leggen. En dan waren er ook nog allerlei camerateams op het water om de wedstrijd te verslaan. Omdat we ruim voor de rest van het veld uit gingen hadden we al snel een cameraboot voor vast naast ons varen. Gelukkig hadden we daar niet veel last van en konden we ons helemaal richten op de strijd tegen de felle wind. Richting het keerpunt begon de vermoeidheid ons parten te spelen. Kees moest zijn stem soms flink verheffen om er weer de vaart in te krijgen.

Na het keerpunt in Wormer kregen we de wind weer grotendeels mee. De snelheid liep weer wat op en we probeerden het gat met de concurrenten zo groot mogelijk te maken. Met een tijd van 1 uur en 27 minuten kwamen we onder luide aanmoedigingen binnen. Terwijl wij probeerden weer een beetje op adem te komen, moest Kees met zijn hese stem nog even snel een interviewtje geven aan het Noord-Hollands dagblad. Daarbij was het voor journalist vooral een hele uitdaging om de sloepnaam goed te kunnen onthouden.
Nadat de sloep weer goed en wel op de kar stond kwamen de koelboxen tevoorschijn. Toen ook de Thussen Uiters in het zonnetje aanschoven was het tijd voor wat verenigingsbinding.

Met een zongebruind koppetje konden we weer terug naar ons kustdorp. Thuis nog even op RTV Noord-Holland het live verslag zitten kijken. Beetje gek om opeens alle teamleden en jezelf zo te zien ploeteren, maar het was best een mooie reportage geworden. Complimenten aan de organisatie, het was weer een geslaagde dag met opnieuw een zesde plaats als resultaat.

Hugo Barnhoorn

 

 

Please select the social network you want to share this page with:

We like you too :)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec tincidunt dapibus dui, necimas condimentum ante auctor vitae. Praesent id magna eget libero consequat mollis.

SIMILAR POSTS
No comments yet

Enter the Discussion and post your Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.