Verslagen

Verslagen van wedstrijden

01

jul 2017

HT-race van 2011

Posted by / in Verslagen / No comments yet

Negende in loodzware Harlingen-Terschelling.

Vrijdag 3 juni werd voor de 37-ste keer de wedstrijd Harlingen-Terschelling geroeid. Door de sterke Noordoostenwind werd deze editie een ware veldslag. Twaalf boten haalden de finish niet, de langzaamste roeiboot deed er bijna 7 (!) uur over. De Katwijkse Azorean High was met 3 uur en 15 minuten de beste niet-Friese boot en eindigde op een negende plaats.

Al dagen werd een sterke wind uit de Noordoosthoek voorspeld voor de bekendste sloeproeirace van het land, de 33 kilometer van Harlingen naar Terschelling (HT). En die stond er dan ook op vrijdag 3 juni. De wind trok in de loop van de dag zelfs aan naar windkracht 5. En roei dan maar eens 33 kilometer over een ruige zee! Het aflopende tij is op dat moment je enige vriend. Voor de rest is het gewoon bikkelen tot het eind! En als je te laat bent voor het beruchte ondiepe Schuitengat, dan heb je de laatste 7 kilometers ondiepte en stroom tegen. Een 12-tal boten lukte het niet op tijd het bijna droogstaande Schuitengat te bereiken, waardoor ze door de organisatie uit de race moesten worden gehaald. Tientallen andere boten verging het al niet beter. Ze kwamen vast te zitten in het zand en dan zit er maar 1 ding op, de boot verlaten en duwen naar dieper water.

De Katwijkse Azorean High, als allerlaatste gestart in een veld van bijna 140 boten, kende een goede race. Door de lage weerstandswaarde is de boot snel. Het lukte dan ook het gehele veld in te halen en ruim op tijd het Schuitengat te bereiken. Hoewel de snelheid hier drastisch omlaag ging, was het water nog voldoende diep om door te kunnen roeien. Met een tijd van 3 uur en 15 minuten was de Azorean High veruit de snelste. Duizenden toeschouwers in de haven van West-Terschelling ontvingen de boot met luid gejuich. Velen beseften op dat moment nog niet dat ze heel, heel, lang moesten wachten om hun eigen favoriete boot te zien finishen. De langzaamste boot deed er maar liefst 6 uur en 52 minuten over.

Na de wedstrijd kon het omvangrijke rekenwerk beginnen. De wedstrijd is opgedeeld in rakken. Per rak wordt voor iedere boot de vaste weerstandswaarde en de ondervonden stroming bepaald. In de einduitslag eindigde de Azorean High op een mooie negende plaats, achter 8 roeiboten uit Friesland. De Arad van Terschelling won met grote voorsprong.

De overige Katwijkse boten eindigden op de 46-ste (’t Pulletje) en de 63-ste plaats (Bacchus)

Please select the social network you want to share this page with:

We like you too :)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec tincidunt dapibus dui, necimas condimentum ante auctor vitae. Praesent id magna eget libero consequat mollis.

SIMILAR POSTS
No comments yet

Enter the Discussion and post your Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.