Verslagen

Verslagen van wedstrijden

31

jan 2017

Amsterdamse Grachtenrace 2016

Posted by / in Verslagen / No comments yet

Houtsloperij in de Amsterdamse GR.

Op zaterdag 8 oktober jl hebben alle drie de sloepen van Ferox deelgenomen aan de bekende sloepenrace in de Amsterdamse grachten. Voor die wedstrijd is de deelnemersbelangstelling altijd enorm (dit jaar 133 aanmeldingen) evenals de supporters- en toeschouwersbelangstelling.

Niet alleen vanwege de afstand is de wedstrijd (22 km) zwaar en bekend, maar vooral vanwege de route is hij berucht. Inhalen is op grote stukken van het traject lastig, zo niet onmogelijk in de vaak smalle grachten en daarnaast is het letterlijk stilliggen of sprinten. Dat is fysiek erg zwaar. Stilliggen, als er weer eens een bootinfarct is door een van de dwarsliggende rondvaarboten en sprinten als tussen twee bruggen een andere sloep moet worden ingehaald. Dat is slopend. Het gevolg is vaak ook veel materiele schade aan riemen en sloep door aanvaringen met andere sloepen en walkanten en door inhaalmanoeuvres.

De Thussen Uit roeide in de vertrouwde samenstelling: 5 dames en 5 heren. De Bacchus roeide ook met een mixteam, zij het met 3 dames en 7 heren. Van die 7 heren waren er 3 geleend van het Pulletje. Die ploeg roeide zelf niet mee, maar had hun sloep voor deze gelegenheid uitgeleend aan de roeiers van de Kaag. De Azorean High roeide dit maal met acht roeiers. Door vakanties en andere verplichtingen konden een aantal AH-ers niet. Niet ongunstig overigens, want door de iets lagere roeisnelheid hoeven er minder sloepen te worden ingehaald.

Bij het Olympisch Stadion, waar de start en finish waren, werd om de 30 seconden een sloep weggeschoten. De langzamere sloepen als eerste, gevolgd door de snellere sloepen. Je hoeft geen atoomgeleerde te zijn om in te zien dat dit automatisch tot veel inhaalmanoeuvres zal leiden en dat de kans op irritaties en materiaalschade groot is. En natuurlijk gebeurt dit dan ook. Ook dit jaar weer. De Azorean High haalde in het eerste stuk van de race, waar wel voldoende ruimte is, een gemiddelde snelheid van 11.2 km/uur, wat voor de ploeg erg hoog is met 8 roeiers. En dat ondanks het feit dat er een paar maal moest worden ingehouden omdat passeren niet mogelijk was, bijvoorbeeld omdat twee iets langzamere sloepen, die onderling maar weinig in roeisnelheid voor elkaar onderdoen, elkaar inhaalden op een smaller gedeelte. Dan zit er maar één ding op: er achter aansluiten en maar wat eten en drinken.

Het echte gedonder begon pas halverwege toen het na het Scheepvaartmuseum weer richting Amstel ging. Nog voor de Azorean High bij de Munt was, lag de sloep als vierde achter een heel langzaam doorvarende rondvaartboot. Vlak daarop nog een keer hetzelfde verhaal vlak voor de Amstel. Toen lag de sloep pas echt een tijdje stil. Daarna kwam de confrontatie met sloepen die niet opzij wilden in de smalle grachten, ook als er wel ruimte voor was. Allemaal tijdverlies. Pas op de Kostverloren vaart richting finish kon er weer echt worden doorgeroeid. Na 2.02.32 werd er gefinisht door de Azorean High. De overall gemiddelde snelheid was intussen gezakt naar 10.8 km/uur. In het tweede gedeelte is dus heel veel tijd ingeleverd (4 a 5 minuten). Verrassend dat er desondanks toch nog een 9e plaats was behaald met 82 Watt. Blijkbaar hadden anderen nog veel meer oponthoud gehad. Dat wordt inderdaad bevestigd door de gemaakte YouTube beelden. Sommige sloepen hebben soms met z’n vijven stil moeten liggen en wachten tot een manoeuvrerende rondvaartboot eindelijk zo ver was dat hij doorging en vervolgens komt er vanaf een andere kant dan een tweede rondvaartboot. Ja dat schiet niet op natuurlijk. De Azorean High mag, vergeleken met die sloepen, dus nog van geluk spreken.

Ondanks de irritaties en frustraties bij veel ploegen was het toch een fantastische mooie dag geweest: prachtig roeiweer met een lekker zonnetje. Daarvan werd vooral na de wedstrijd genoten. Zittend op de trappen van het Olympisch Stadion werd er door de Ferox-ers nagepraat, het vochttekort meer dan voldoende aangevuld en wat gegeten. De volgende wedstrijd wordt tevens de laatste van 2016: de Muiden-Pampus-Muiden race van begin november.

Please select the social network you want to share this page with:

We like you too :)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec tincidunt dapibus dui, necimas condimentum ante auctor vitae. Praesent id magna eget libero consequat mollis.

SIMILAR POSTS
No comments yet

Enter the Discussion and post your Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.