Verslagen

Verslagen van wedstrijden

05

jul 2017

Amsterdam 10 oktober 2015

Posted by / in Verslagen / No comments yet

Grachtenrace Amsterdam: wedstrijd of evenement?

Op zaterdag 10 oktober vertrok de Azorean incl. bemanning naar Amsterdam voor de Grachtenrace 2015. Een wedstrijd die bij zowel roeiers als stuurman voor een verhoogde bloeddruk kan zorgen. Het wedstrijdparcours gaat onder andere door de smalle grachten waar inhalen onmogelijk is en de gekste dingen kunnen gebeuren. En als je dan als snelle sloep alles en iedereen zo snel mogelijk voorbij moet om nog een beetje goede klassering te halen, dan ben je eigenlijk aan de goden overgeleverd.

Toch is het een wedstrijd waar met veel plezier naartoe wordt geleefd. In opperbeste stemming vertrokken we dan ook naar de hoofdstad. Dit jaar was de route weer grotendeels als vanouds. Al was start/finish verplaatst naar het Olympisch stadion. Weer eens wat anders dan het kale en tochtige Java eiland.
Dit betekende in ieder geval dat gebruik van de helling aan het Binnen IJ geen optie meer was. Er moest weer ouderwets gekraand worden. ’s Ochtends konden we dus meteen al aansluiten in de lange rij met trailers en netje op onze beurt wachten. Op zich geen straf want met een bakje koffie erbij was het in het zonnetje best aardig uit te houden.

De organisatie van de Grachtenrace had in haar oneindige wijsheid besloten om ons als 96e van de 142 deelnemers te laten vertrekken. Met alle langzame sloepen voor ons voorspelden alle roeiprofeten chaotische taferelen. Opstoppingen van epische proporties en een vertraging waar zelfs de NS zich voor zou schamen.

Inroeien was er in ieder geval niet bij want achter de startlijn was het een drukte van belang met allerlei sloepen die (netjes op volgorde) lagen te wachten voor vertrek. Na de start dus niet meteen volle bak weg roeien, maar gedoseerd weg om verzuring en kramp te voorkomen. Vlak voor de start gaf Kees nog even snel wat instructies: goed luisteren en je niet af laten leiden. Klinkt simpel, maar in het heetst van de strijd wil het nog wel eens misgaan.
Na het startschot begon de jacht op de 95 voorgangers. De adviezen van Kees leken al snel vergeten, want bij de één van de eerste bruggen sneuvelde al een riem. De roeier in kwestie (we noemen geen namen) kon snel het reserve exemplaar pakken en door met de strijd.

De ene na de andere sloep werd ingehaald. Soms soepel, maar soms ook met de nodige strijd. Als ze na de eerste waarschuwing niet opzij gingen, dan moest het maar met geweld gebeuren. En dat gaat natuurlijk gepaard met krachttermen over en weer. Helaas zijn er best wat sloepen die het wedstrijdelement niet begrijpen. Die vinden het vreemd als je hard aan komt varen en er snel langs wil. Een enkeling blijft zelfs op zijn dooie gemak in het midden varen. Zij vinden de Grachtenrace niet zozeer een race, maar vooral een gezellig evenement. En de sloepen die bezig zijn met de wedstrijd zijn maar lastig.
Gek genoeg hadden we de meeste strijd met andere sloepen al voor de grachten gehad. In de grachten zelf lag er natuurlijk wel eens een rondvaartboot in de weg en soms wist een motorbootje even niet zo snel een veilig heenkomen te zoeken. Maar de sloepen die we tegenkwamen gingen vaak prima aan de kant of lieten zelfs de riemen aan één kant lopen.

Als slotakkoord moest na de grachten de beruchte Kostverlorenvaart nog worden afgeroeid. Een lang recht stuk vanuit het centrum terug naar het Olympisch stadion. Saai, maar wel breed genoeg om nog een paar sloepen in te halen. Met een tijd van 2:02:38 uur waren we weer binnen.
Na de wedstrijd was er natuurlijk weer tijd voor het traditionele biertje, dit keer aangevuld met een schippersbittertje van Willem Beelen jr en hartige hapjes van de Thussen Uit. Omdat we onszelf niet als kanshebbers voor de winst hadden ingeschat, vertrokken we bijtijds weer naar Katwijk. We moesten genoegen nemen met een 14e plaats (incl een bescheiden bekertje) . De Bacchus en de Thussen Uit eindigden op een knappe 53e en 78e plaats.
HB

Please select the social network you want to share this page with:

We like you too :)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec tincidunt dapibus dui, necimas condimentum ante auctor vitae. Praesent id magna eget libero consequat mollis.

SIMILAR POSTS
No comments yet

Enter the Discussion and post your Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.